Etusivu

  Yhdistys

  Rodusta

  Pentusivu

  Kasvattajat

  Terveys ja jalostus

  Kuvia

  Tuotemyynti

  Jäsenkirje


Kirjautuminen
jäsenosioon
Käyttäjä:

Salasana:Salasana unohtunut
Jalostus, päivitetty 3.8.2023 klo 23:55

Jalostus  

Jalostus tarkoittaa eläinkannan laadun parantamista valinnan keinoin. Koiranjalostuksessa laadulla tarkoitetaan tasapainoista ja rodunomaista luonnetta, hyviä käyttöominaisuuksia sekä terveyttä ja pitkäikäisyyttä. Koiran tulisi olla tunnistettavissa rotunsa edustajaksi, ja sen rakenteen pitäisi olla kestävä ja toiminnallinen, liioittelematta mitään rotumääritelmässä mainittua ominaisuutta. Jalostus voi olla myös hyvien ominaisuuksien ylläpitämistä. Vaikka ei tietoisesti haluaisi muuttaa eläinten ominaisuuksia mihinkään suuntaan, ovat seuraavien sukupolvien ominaisuudet aina ihmisen tekemien päätösten seurauksia. Ihminen tekee valinnan siitä, millaiset koirat saavat jälkeläisiä ja näin ollen – osin tietämättään – myös siitä, mitkä geenit siirtyvät seuraavaan sukupolveen. 

Vanhaenglanninlammaskoiran jalostuksen tavoitteena on säilyttää rotu terveenä ja rodunomaisena. Rodun haasteena on kapea jalostuspohja, monimuotoisuuden lisääminen, vähäinen pentukysyntä sekä alhaiset rekisteröintimäärät. Haasteena on myös rodun terveydentilan seuranta vähäisten tutkimustulosten vuoksi. Vähäiset tutkimusmäärät kaventavat entisestään jalostukseen käytettävää materiaalia. Myös kasvattajien vähäinen määrä ja uusien kasvattajien puuttuminen asettaa haasteita Suomessa tehtävälle jalostustyölle. 

Jalostuksen tavoitteena on säilyttää jalostuspohja mahdollisimman laajana. Tästä syystä tulee välttää yksittäisten koirien ja niiden jälkeläisten liiallista käyttöä. Jalostusvalinnoissa tulisi kiinnittää huomiota koirien hermorakenteeseen ja pyrkiä säilyttämään luonne hyvänä ja tasapainoisena. Ulkomuodollisesti rotutyypin ja rodulle ominaisten piirteiden, kuten nousevan ylälinjan säilyttäminen on tärkeää. Koirien kokoon ja sukupuolileimaan tulee kiinnittää huomiota, ja on hyvä muistaa. että jalostuksessa ei tulisi liikaa kiinnittää huomiota näyttelymenestykseen. Lammaskoira on monipuolinen harrastuskoira ja jalostuksen tulisi tähdätä myös siihen, että nämä ominaisuudet säilyvät.

Vanhaenglanninlammaskoira kuuluu PEVISA-ohjelmaan lonkkien, kyynärien ja silmien osalta, niistä voit lukea lisää JTO ja PEVISA otsikon alta.  Jalostuksentavoiteohjelma JTO on rodun kehittymisen työkalu. Perinteisten jalostuksen osa-alueiden  -luonne, terveys, ulkomuoto - lisäksi siinä nostetaan tasavertaiseksi jalostustavoitteeksi rodun perinnöllisen monimuotoisuuden turvaaminen. Lammaskoirilla on myös joitakin perinnöllisiä sairauksia, joihin on olemassa geenitestit, niistä löydät lisää tietoa Terveys otsikon alta.

Kasvattajien tukena jalostusasioissa toimii Vanhaenglanninlammaskoirat ry:n jalostustoimikunta, jonka tehtävänä on tiedon kerääminen ja tallentaminen rodusta sekä rodun tilan seuraaminen ja perinnöllisten sairauksien kartoittaminen. Jalostustoimikunta seuraa Suomen Kennelliiton koiranjalostuksen suosituksia ja määräyksiä ja tiedottaa niistä jäsenistölle tarpeen vaatiessa.

Kasvattajan tulee noudattaa jalostussuunnitelmissaan seuraavia ohjeita:

  • Rotumääritelmä ja tulkinta
  • Jalostuksen tavoiteohjelma
  • Suomen Kennelliiton koirarekisteriohje
  • Suomen Kennelliiton yleinen jalostusstrategia

Luonteen ihanneprofiilit

Luonnetesti

LTE-ihanneprofiili (voimassa 2.4.2023 alkaen)

Lisätietoa luonnetestistä

MH-luonnekuvaus

MH-luonnekuvauksen ihanneprofiili (voimassa 2.4.2023 alkaen)

Lisätietoa MH-luonnekuvauksesta

Käyttäytymisen jalostustarkastus

Käyttäytymisen jalostustarkastuksen ihanneprofiili (voimassa 2.4.2023 alkaen)

Lisätietoa käyttäytymisen jalostustarkastuksesta

 


UUTISET

30.7.2023Ruotsin erikoisnäyttelyn ilmoittautumisaikaa on pidennetty 6.8. asti
13.6.2023Erikoisnäyttelymme tuomari
6.6.2023Erikoisnäyttelyn tuomari perunnut tulonsa
3.4.2023Sääntömääräinen kevätkokous pidetty
16.3.2023Jäsenmaksun aika!
12.1.2023Koirien tietojen ilmoittaminen vuosikirjaan 15.2. mennessä
4.1.2023Vuoden lampuri -kisan tulokset

näytä kaikki

TAPAHTUMAT

19.5.2024
Euro OES Show Hämeenlinnassa

näytä kaikki

VIIMEISET PÄIVITYKSET

27.9.2023
klo 19:39
Euro OES Show Hämeenlinnassa
21.8.2023
klo 10:01
Ylästö -päivä
6.8.2023
klo 12:00
Yhteystiedot
3.8.2023
klo 23:58
Erikoisnäyttely Hausjärvellä
3.8.2023
klo 23:55
Jalostus 
30.7.2023
klo 23:54
Ruotsin erikoisnäyttelyn ilmoittautumisaikaa on pidennetty 6.8. asti
3.7.2023
klo 10:45
Käyttäytymisen jalostustarkastus 10.9.2023 Hausjärvellä

Vanhaenglanninlammaskoirat ry   Kotipaikka: Helsinki    Y-tunnus:3032539-1

Tietosuojaseloste   Palautelomake


Copyright©2020-2023 Finnweb